Σοβαρό πρόβλημα η COVID-19 για τους καρκινοπαθείς
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Νικχίλ Μούνσι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 23.000 ασθενείς με καρκίνο, από τους οποίους περίπου το 8% είχαν διαγνωσθεί θετικοί για κορονοϊό.
Διαπιστώθηκε ότι:
- Τα ποσοστά της λοίμωξης Covid-19 ήταν υψηλότερα στους ασθενείς με καρκίνους του αίματος (11%), σε σχέση με εκείνους που είχαν συμπαγείς όγκους (8%).
- Σε σύγκριση με τους καρκινοπαθείς χωρίς Covid-19, οι καρκινοπαθείς με Covid-19 είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διασωλήνωσης.
- Επίσης η θνησιμότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη στους καρκινοπαθείς με Covid-19 (14%) σε σχέση με εκείνους χωρίς Covid-19 (3%).
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η προΰπαρξη καρκίνου επηρεάζει αρνητικά τόσο την πιθανότητα λοίμωξης από Covid-19, όσο και την τελική έκβαση της νόσου».
Είχε προηγηθεί προ ημερών αναλυτική δημοσίευση στο περιοδικό «Cancer Cell» από επιστήμονες του Dana-Farber Cancer Institute και άλλων ερευνητικών οργανισμών, η οποία αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση όλων των έως τώρα δεδομένων για τη σχέση μεταξύ Covid-19 και καρκίνου. Όπως επισημαίνει η μελέτη, η πανδημία έχει επιπτώσεις σε κάθε πλευρά της αντικαρκινικής θεραπείας και έρευνας, από την αύξηση του κινδύνου για τους καρκινοπαθείς που κολλάνε κορονοϊό, μέχρι τις δυσκολίες ομαλής χορήγησης των αντικαρκινικών φαρμάκων, αλλά και απρόσκοπτης συνέχισης των αντικαρκινικών ερευνών.
«Η Covid-19 ευθύνεται για το θάνατο άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως. Ανάμεσα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρές μορφές της νόσου, είναι οι ασθενείς με καρκίνο», επισημαίνουν οι επικεφαλής ερευνητές Ζιάντ Μπακούνι (Dana-Farber) και Τζέσικα Χόουλι (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κολούμπια Νέας Υόρκης).
Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι τα εξής:
- Η Covid-19 μπορεί να «πέσει» ιδιαίτερα βαριά στους καρκινοπαθείς, πιθανώς επειδή πολλοί έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είτε λόγω του ίδιου του καρκίνου, είτε των αντικαρκινικών θεραπειών τους. Για την επίπτωση των χημειοθεραπειών και άλλων θεραπειών στην πορεία της Covid-19, τα έως τώρα ευρήματα είναι ανάμικτα και το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, αναφορικά με τις συνέπειες των επιμέρους αντικαρκινικών φαρμάκων. Πάντως, παρά τις όποιες ανησυχίες των ασθενών, δεν πρέπει να καθυστερεί η αντικαρκινική θεραπεία, λόγω των φόβων για την Covid-19.
- Στη διάρκεια της πανδημίας έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση στις νέες διαγνώσεις καρκίνου και στις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις. Η καθυστέρηση αυτή στη διάγνωση του καρκίνου είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων από καρκίνους σε μερικά χρόνια.
- Η πανδημία έχει, μεταξύ άλλων, επιφέρει καθυστερήσεις στην αντικαρκινική έρευνα, με πολλές κλινικές μελέτες που δοκιμάζουν νέες θεραπείες, να έχουν προσωρινά σταματήσει.
- Μολονότι ο καρκίνος και η Covid-19 είναι τελείως διαφορετικές νόσοι, μερικά φάρμακα που δοκιμάζονται κατά του νέου κορονοϊού, προέρχονται από την πολυετή εμπειρία στον αγώνα κατά του καρκίνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
COVID-19: Τι ξέρουμε για την ομίχλη εγκεφάλου που προκαλεί ο κορονοϊός
Αυτή είναι η μάσκα ασπίδα που θα μας επιτρέπει να τρώμε με ασφάλεια σε ταβέρνες κι εστιατόρια